Investeringen nodig? Put uit 7 bronnen!
Ondernemers hoef je niet te vertellen wat investeringsbehoefte is. Start-ups hebben vaak ambitieuze plannen, maar geen idee waar de benodigd lijkende tonnen vandaan moeten komen. Ook gevestigde ondernemers die willen uitbouwen hebben niet altijd een breed beeld van hoe de investering te regelen. Tap eens uit de volgende zeven geldbronnen.
1. Zelf geld vrijmaken. Dit lijkt een open deur. Maar veel (vooral startende) ondernemers willen het liefst een beetje wegblijven bij deze optie (dan wordt ineens aan den lijve gevoeld wat “risicodragend kapitaal” is). Als je geen cash hebt kan je ook middelen verkopen (privé of zakelijk). Zelfs vorderingen kan je verkopen (“factoring”).
2. Een lening regelen. De meeste ondernemers gaan van deze optie uit. Maar geld lenen is écht niet meer zo makkelijk. Uitleenfirma’s (o.a. banken) stellen zulke hoge eisen, dat je bijna kan stellen dat je alleen geld kan lenen als je het eigenlijk niet nodig hebt. Denk van tevoren in ieder geval na over wat je als onderpand kan geven, en/of een borgsteller die achter je staat. Haalbaarder is het vaak om een lening in het informele circuit (“friends, family and fools”) aan te gaan.
3. Leverancierskrediet vragen. Je hebt geld nodig omdat je wilt dat partijen zaken aan jou gaan leveren, zodat je kan starten. Het is dan een prima optie om hen te vragen om alvast te leveren en een regeling voor latere betaling te maken.
4. Een aandeel verkopen. Ook een bekende optie, maar net zo lastig als lenen. Participatiefirma’s en venture capitalists hebben het voor het kiezen. Vaak staan ze zelfs helemaal niet open voor louter ideeën; ze hebben primair interesse in lopende, bewezen business. En: hoe vroeger je verkoopt, hoe slechter je positie (ze willen een groot aandeel voor een lage prijs). Ook hier kan je in het informele circuit zoeken naar een angel investor (een rijk iemand die in je wil investeren).
5. Voorverkoop van het toekomstige product. Je gaat in business. Je kan natuurlijk alvast output verkopen die nog niet bestaat, aan klanten die nog niet bestaan. Die staan daar voor open omdat je ze een geweldige deal biedt (die voor jou bijvoorbeeld gebaseerd is op de kostprijs, zodat je er niet op verliest als je daadwerkelijk moet leveren).
6. Ruildeals of supportdeals opzoeken. Geld, goederen of diensten in ruil voor iets anders dat je kan bieden. Een klassieke vorm is sponsoring: geld of goederen in ruil voor exposure. Een moderne vorm is crowdfunding, waarbij de creativiteit over wat aan tegenprestaties geboden wordt hoogtij viert.
7. Donaties werven. Er is een grote wereld aan fondsen en subsidies voor de meest uiteenlopende zaken, ook voor commerciële business. Het kan de moeite waard zijn dit te onderzoeken. En ook bij deze geldbron is er een informele sfeer waarin je giften kan proberen te regelen.
Als bonus een achtste, verkapte, “omgekeerde” bron: kleed je plan uit, zodat je minder nodig hebt. Begin basaler.
Welke bron moet je nu gebruiken? Zo veel mogelijk! Vele beetjes maken een hoop, en hoe meer beetjes je al bij elkaar gesprokkeld hebt, hoe sterker je verhaal richting andere bronnen wordt. Partijen in een specifieke bron zijn namelijk gevoelig voor wat je al hebt weten te regelen. En nu je zo veel opties hebt, kan je succes bijna niet meer uitblijven…
De SpeedMBA e-cursus is live!
Alles van business leren in je eigen tijd? Bestel dan snel de SpeedMBA
online cursus!