Verbeter alles, met 7 basic quality tools

Kwaliteitsgoeroe Ishikawa somde Zeven Basic Quality Tools op, waarover hij stelde dat ze 90% van de issues waar een bedrijf mee kampt helpen oplossen. Ze gaan iets verder dan Kaizen in de zin dat ze meer dan alleen intuïtie vergen, maar de goeroe koos deze tools juist deels vanwege hun eenvoud.

  • Run (of control) chart: van ieder output-item registreer je de waarde van wat centraal staat, bv gewicht, productietijd, leveringstijd, etc. Als het bv gaat om het gewicht van pakken koffie ter bepaling van de kwaliteit en instelling van de afvulmachine, registreer je per item, in de volgorde waarin het “van de band” komt, het precieze gewicht. Doordat je het volgordelijk noteert kan je eventueel patronen zien dat er op specifieke uren wat aan de hand is.
  • Histogram (of frequentieverdeling): een telling van hoe vaak individuele items in een bepaalde reikwijdte van uitkomsten zitten, bv tussen 900-950 gram, 950-1000 gr., 1000-1050gr., etc. Dit is dus een gesorteerde run chart.
  • Pareto chart: een ordening (na onderzoek zoals hierboven) van wat het hoogst scoort tot en met wat het laagst scoort. Hier is de 20/80-regel aan verbonden, een vuistregel die zegt: 20% van X zorgt voor 80% van Y. Bv 20% van je verkoop zorgt voor 80% van je winst. Of 20% van je minpunten zorgt voor 80% van de redenen om niet te kopen, of klachten. Zo weet je waar je je het beste op kan richten.
  • Flow chart: een visuele uitsplitsing van een proces; een plaatje waarin alle deelhandelingen in beeld worden gebracht, aan elkaar gerelateerd. Zo’n plaatje helpt er de vinger op leggen waar precies iets structureel mis gaat.
  • Fishbone diagram: een schema met steeds diepere vertakkingen van oorzaken van problemen. De flow van een deel van het diagram kan bv zijn: te weinig omzet [ligt aan] onvoldoende productkwaliteit [ligt aan] matig productieproces [ligt aan] verouderde machine [ligt aan] … Je snapt het punt.
  • Correlatiediagram (of scatter plot): een grafiek waarbij de samenhang tussen twee variabelen in beeld wordt gebracht, bv tussen prijs en aantal verkopen (er moet hier wel iets te vegelijken zijn, dus bv andere prijzen in verschillende afzetgebieden, klantsegmenten, of perioden). Zo kan je moeilijker zichtbare oorzaken harder maken.
  • Checklist: een lijst voorschriften of reminders die je per item na moet lopen om zeker te weten dat je aan alles gedacht hebt, of dat je alles gedaan hebt zoals het moest. Dit lijkt misschien schools of kinderachtig, maar in de vliegbranche is dit een standaardpraktijk, die je als passagier, ook al heb je er geen weet van, toch moet kunnen waarderen…

Hoewel je de tools los van elkaar kan gebruiken en ze allen individueel hun nut kunnen hebben in verschillende situaties, is er wel een logische lijn aan te brengen, ruwweg van beschrijven (feitenregistratie), naar ordenen, localiseren, analyseren, en voorschrijven. Kortom, wat je kwaliteitsissue ook is, voor ieder wat wils – en een oplossing.

De SpeedMBA e-cursus is live!

Alles van business leren in je eigen tijd? Bestel dan snel de SpeedMBA
online cursus!


 

Bestel ook het boek!100 Business Bites

 

 

NIEUW: de e-course over ALLES van BUSINESS

Leer alles van business in je eigen tijd, wanneer jij wilt en krijg compleet bedrijfsbegrip!
Share This