Rijk worden? Maak meer schuld!

Ten aanzien van je financiële huishouding zegt de menselijke intuïtie: je wilt geen schulden. Bij het zien van een bedrijfsbalans (links de activa, rechts eigen vermogen plus schulden) denk je in de eerste instantie dan ook dat het mooi zou zijn als het eigen vermogen gelijk is aan de activa – dus geen schulden. Maar als je rijker wilt worden is het interessant te weten hoe schuld daar enigszins tegeninuïtief juist de sleutelrol in kan spelen. Voorop staat bij deze truc dat je al weet hoe je business met een gezond rendement (zeg minstens 10%) weet te realiseren, en dat er markt is voor meer van die business.

Om nu rijker te worden wil je je rendabele business op een grotere schaal gaan doen. Daar komen vrijwel zeker investeringen (nieuwe activa en kosten) bij kijken. Nu kan je dat financieren met eigen geld, maar voor vrijwel iedereen geldt dat er niet zomaar even een grote som klaarligt om je bedrijfsuitbreiding te financieren. Nu komen schulden in beeld als aantrekkelijk fenomeen. Doordat je schuld aangaat kan je op grotere schaal business gaan doen. Die business geeft een rendement van zeg 12%. De vergoeding voor schuld is rente. Zeg dat die hier 6% was. Dit betekent dat je met slechts 6% aan kosten 12% rendement hebt gehaald. Je hebt dus twee keer meerverdiend aan je schuld dan dat deze kostte! Dit fenomeen heet het hefboomeffect, en het gaat op als je rendement maar hoger is dan de rente. Ineens is schuld nu niet meer ongewenst, maar je bron voor groei en winst. De verhouding tussen je eigen vermogen en vreemd vermogen is de vermogensstructuur.

Door het hefboomeffect kan je geneigd zijn ineens de andere kant van het spectrum op te zoeken: is het dan niet aantrekkelijk om zoveel mogelijk schuld op je te laden? Wel voor het hefboomeffect, maar niet voor je solvabiliteit: je capaciteit om schulden terug te betalen. Het is dus zoeken naar een optimale structuur. Gebeurt dit bewust business maken op basis van schuld nu ook in werkelijkheid? Jazeker: de hele financiële sector is er zo’n beetje op gebaseerd. Maar daar hebben we gezien dat de spanning tussen profijt van schuld en de capaciteit het terug te kunnen betalen af en toe flink uit de bocht vliegen …

De SpeedMBA e-cursus is live!

Alles van business leren in je eigen tijd? Bestel dan snel de SpeedMBA
online cursus!


 

Bestel ook het boek!100 Business Bites

 

 

NIEUW: de e-course over ALLES van BUSINESS

Leer alles van business in je eigen tijd, wanneer jij wilt en krijg compleet bedrijfsbegrip!
Share This