Winst! En toch … Failliet! Over je liquiditeit.
Business gaat om inkomsten en kosten. En daarmee om binnenkomend en uitgaand geld. Toch? Maar wacht, hier moeten we bedenken dat ‘inkomsten’ en ‘binnenkomend geld’ niet hetzelfde zijn. Dat kan tot problemen met je liquiditeit leiden.
Een simpel voorbeeld van ‘wel geld, geen inkomsten’ is een lening die je aangaat. Er wordt geld op je rekening gestort, maar dat is uiteraard geen inkomen. En het zijn ook geen kosten als je het meteen weer terugstort, hoewel er bij jou wel geld ‘verdwijnt’. Een voorbeeld van ‘wel inkomsten, geen geld’ is aan de orde als je dingen op rekening verkoopt. Je hebt dan wél inkomsten (geboekt), maar je hebt géén geld (feitelijk ontvangen).
Dit verschil kan nijpend worden. Stel dat je veel verkoopt, met de afspraak dat kopers pas een tijdje later hoeven te betalen. Maar jij hebt je lopende kosten (lonen, huur, inkopen voor die verkopen, en dergelijke). De partijen hierachter zullen niet willen blijven wachten op hun geld. Dan kan het zomaar zijn dat jij je rekeningen niet kunt betalen, terwijl je het voor je gevoel (dat wil zeggen: in je administratie) goed doet: mensen blijven bij jou bestellen.
Kortom, als jouw omzet ‘opgesloten’ zit in debiteuren, kun je daar je eigen rekeningen niet mee betalen. Je hebt dan een slechte ‘liquiditeit’. Bovendien moet je nog afwachten of je al je tegoed ook daadwerkelijk krijgt; je klant kan ook in financiële problemen zitten. Deze situatie kan ertoe leiden, en dit komt vaker voor dan je denkt, dat een bedrijf volgens zijn eigen administratie (op basis van geleverde maar nog niet betaalde verkopen) zeer succesvol is, maar in de praktijk geconfronteerd wordt met leveranciers en werknemers die het faillissement aanvragen, omdat ze niet langer willen of kunnen wachten. Dit heeft de zegswijze ‘cash is a fact, profit is an opinion’ opgeleverd.
Als het lastig wordt zijn er verschillende mogelijkheden om snel aan geld te komen, maar sommige daarvan verschuiven of creëren problemen (bv een lening aangaan, of bedrijfsmiddelen verkopen). Uiteindelijk moet de geldstroom van je kernactiviteiten de gezondheid van je business borgen. Winst is nodig voor continuïteit richting de toekomst, cash is nodig voor stabiliteit in het nu. Je cashflow statement geeft inzicht in wanneer je het lastig kan gaan krijgen qua liquiditeit.
De SpeedMBA e-cursus is live!
Alles van business leren in je eigen tijd? Bestel dan snel de SpeedMBA
online cursus!