Voordelen van de euro
Iemand vroeg me: waarom zou Nederland de euro willen houden? Daar zijn wel wat argumenten voor. Je vindt voordelen van de euro “binnen & buiten” (de Eurozone), en in “nu & toekomst”. Iets uitgebreider: de belangrijkste argumenten om de euro te houden in Nederland overstijgen Nederland. De belangrijkste argumenten gaan namelijk over schaalvergroting van valuta (in dit geval de euro i.p.v. de gulden). Bij de voordelen gaat het om: [1] voordelen binnen het vergrote gebied (de Eurozone) en voordelen van dat vergrote gebied t.o.v. andere gebieden; [2] directe en toekomstige voordelen.
Huidige voordelen binnen het vergrote gebied zijn dat de markt (dus handel) transparanter, daardoor makkelijker, en daardoor concurrerender wordt. Dat kan aantrekkelijk uitpakken voor consumenten, producenten en investeerders. Dus niet alleen iets simpels als toerisme (overigens geen onbelangrijke industrie) krijgt een impuls, maar ook internationale handel en financiering of investering. Voordelen op iets langere termijn zijn dat je in een vergroot valutagebied meer massa/robuustheid hebt om stabiliteit van de munt te bewerkstelligen – dus geringere inflatie op het niveau van geheel. Zie ook de essentie van macro-economie.
Een voordeel van een vergroot gebied t.o.v. andere gebieden (en dan hebben we het eigenlijk over andere grote valuta: de dollar en de yen) is dat dit door de vergrote economische eenheid (“de grotere munt”) ook aantrekkelijker/stabieler wordt om in te investeren, en je ziet dan ook dat de euro ineens een serieus alternatief is geworden voor de dollar en de yen. En daarmee heb je op wat langere termijn een sterkere grondslag voor gezonde productiviteit – en dus behoud en creatie van banen.
Al met al zijn er dus stevige voordelen op te sommen, maar daarvoor moet je wel [a] op iets langere termijn willen kijken en [b] op het niveau van het grotere geheel willen kijken, in plaats van te focussen op een specifiek landje. Vergelijk het met de USA. Daar hebben zij dit proces al achter de rug. Het is ondenkbaar dat de staten (in feite afzonderlijke landen, net als in Europa) daar terug gaan naar eigen lokale valuta. Dus het vergt tijd om tot economische (en tot op zekere hoogte politieke) schaalvergroting te komen. En verder kijken dan je neus / generatie lang is.
Overigens zeg ik niet dat er geen nadelen zijn, maar daar gingen vraag en antwoord niet over. Maar goed, heel kort: het geijkte nadeel van NL-afdrachten aan de EU is naar mijn smaak geneuzel in het licht van het grotere perspectief. En het schijnbaar sterkere tegenargument van verzwakking via zwakke landen is goed beschouwd een andere discussie (niet voor/tegen euro, maar wie er bij mag, en hoe ver we gaan in hulp).
Als manager van een wat groter bedrijf is het goed om je wat bewuster te zijn van grotere ontwikkelingen zoals Europa (zoek bv handel of financiering of investering over de grens). En verder te kijken dan je neus lang is.
De SpeedMBA e-cursus is live!
Alles van business leren in je eigen tijd? Bestel dan snel de SpeedMBA
online cursus!