Strategie: kwestie van moeten, willen, of laten?
Er valt in theorie en praktijk veel te horen over “strategie”. Dit komt hier op neer. Een organisatie moet de support van kritieke stakeholders krijgen (waarbij bv producten kopen de vorm van support door klanten is). Het gaat dus om een fit tussen organisatie en de stakeholdersomgeving. Strategie gaat om het bewust realiseren van die fit; het “ontwerp” van de fit.
Maar is “een strategie hebben” nou zo’n harde noodzaak? Dat valt te relativeren. Voor 95% van de hele bedrijfspopulatie in NL (zzp’ers, vof’s) geldt dat ze gewoon doen wat ze doen (bv loodgieten, websitebouw, advocatuur), en zolang er voldoende opdrachten komen voor een gewenst jaarinkomen is het okee. Weinig strategie. Voor het grotere middenbedrijf (4% van de populatie) geldt ruwweg hetzelfde. De klantenbasis is vaak stabieler dan in de zzp-wereld (door de grotere schaal en/of de “zwaardere” business), dus “de bestaande klant goed bedienen” staat centraal. Ook weinig strategie zolang dit werkt. Voor het grootbedrijf (corporates) lijkt strategie het belangrijkst (zie volgende alinea voor de reden), maar onderzoeken wijzen enerzijds uit dat zulke bedrijven erg weinig bezig zijn met echt strategisch denken, en anderzijds dat resultaten van strategie vaak tegenvallen. Lekker dan. Maar ze bestaan toch.
Er is dus minder goede/bewuste strategie dan je zou denken en daar is goede uitleg voor (bv: er is nou eenmaal vraag, of: het loopt wel lekker zo). Waar laat dat strategie … naar de prullenbak ermee? Nou, het is toch wel nuttig, namelijk in het geval van DRUK:
- Extern: bv meer concurrentie, of minder geld of andere wensen in de markt
- Intern: wensen of ambitie (zoals corporates vaak hebben, bv in de vorm van groeitargets)
In het eerste geval zet iets anders druk op je fitness. In het tweede geval formuleer je zelf een positie waar je niet bent, wat een verandering van de fit impliceert (van jezelf, je output, of je omgeving). In beide gevallen moet de hernieuwde fitness geregeld worden; je wilt er niet op gaan zitten hopen. Nu is strategie nodig: de set van keuzen die je maakt, waardoor je met de juiste resources en de juiste activiteiten op de juiste manier aan de juiste output werkt voor de juiste stakeholders. De frequentie en vorm waarin dit gebeurt varieert sterk. Het enige wat je zeker weet als je niets doet (omdat business as usual ooit incidenteel of structureel gaat tegenvallen): het wordt een keer relevant.
Dus strategie als item waar je niet zonder kan: dat valt reuze mee als het wel loopt. Maar zodra je druk ziet ontstaan vanuit willen of moeten, dan kan je beter even strategisch gaan sleutelen (waar bedrijfskunde eventueel bij kan helpen) om je hernieuwde fit te ontwerpen.
De SpeedMBA e-cursus is live!
Alles van business leren in je eigen tijd? Bestel dan snel de SpeedMBA
online cursus!